שתלים הינם למעשה תחליף מלאכותי לשורש השן, הנדרש כאשר חסרה שן בפה (או מספר שיניים). השתל הדנטלי הוא מתקן המדמה את שורש השן . הוא מותקן בעצם הלסת במקום שורש השן המקורי. על גבי השתל מתקינים אמצעי שיקומי (כתר או תותבת), המהווה תחליף לשן/שיניים החסרים.
למה זה חשוב?
ניתן לחשוב שאבדן שיניים, במיוחד שיניים אחוריות, אינו מצריך תחליף משום שאיש אינו רואה ויש עוד שיניים מספיקות לתפקוד תקין של הלעיסה והדיבור. אך לא כך הדבר. אבדן שן מביא בעקבותיו לספיגה והרס של עצם הלסת ,מלבד הנזק המידי הנגרם לאזור, וגם משפיע על השיניים הנותרות. השיניים משפיעות על מבנה הפנים וחסרונם יכול לגרום לתזוזה בשיניים הנותרות, לבעיות אסתטיות ולקשיים בלעיסה. השתלה תעצור את תהליך ספיגת העצם ותאפשר שיקום אסתטי שיקומי (כתר או תותבת)במהווים תחליף לשן החסרה.
האם השתל תמיד נקלט?
המחקר והניסיון לימדו אותנו כי שתלים דנטליים הם אפשרות מוצלחת ביותר. אנו מבינים היום באופן טוב יותר מה משפיע על הצלחה או כישלון של שתלים. אנחנו יודעים שסוכרת לא מאוזנת, עישון ומחלת חניכיים לא נשלטת מהווים גורמי סיכון להצלחת שתל שן.
האם השתלת שיניים הינן טיפול מורכב או כואב?
השתלת שיניים כרוכה בהליך כירורגי, לכן המטופלים עלולים לסבול לעיתים מאי נוחות זמנית. בהקשר הזה חשוב להדגיש כי במרבית המקרים, מדובר בעוצמת כאב סבירה, הניתנת לטיפול באמצעות משככי כאבים. כמו בכל טיפול רפואי קיימים גם כאן סיבוכים אולם בתכנון מקדים נכון ניתן להימנע מהם. כאשר אנו עורכים את ההערכה והאבחנה לגבי הצורך בשתלים אנו לוקחים בחשבון את המצב הבריאותי הכללי, את מצב השיניים הנותרות, ומתכננים את השתל בהתאם לשיקום הנדרש. אנו משתמשים, בנוסף לבדיקה מקיפה, בתוכנה מיוחדת לתכנון השתל ובאמצעי הדמיה כגון צילומי סיטי וסדים מנחים. באמצעים אלו ניתן לחזות מראש את המורכבות ולהתכונן מראש ובכך למנוע סיבוכים מיותרים. תהליך האבחון והתכנון של שתלים הינו קריטי להצלחת הטיפול. חשוב מאוד לתכנן בהתאם לצורך השיקומי ולא בהתאם לזמינות העצם. רופא שיניים מומחה בשיקום הפה אמון על מכלול הצרכים השיקומיים והכירורגים ולכן, מומלץ להתייעץ עם מומחה בשיקום הפה לפני בצוע השתלת שיניים.
חשוב לזכור
שתהליך ההחלמה משתנה מאדם לאדם, בהתאם למספר קריטריונים, וביניהם: סוגי הטיפול המשלימים והנדרשים לכל מטופל, הקפדה על היגיינה באזור הטיפול (צחצוח שיניים, יעיל, שימוש בחוט דנטאלי וכו'), הרגלי חיים של המטופל (תזונה נכונה, הימנעות מעישון וכו') ועוד. מחקרים שבוצעו בתחום מוכיחים כי לתהליך השתלת שיניים אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. ואנו יודעים היום יותר מה תורם להצלחה או כישלון של שתלים ולפעול בהתאם. זהו טיפול מוצלח יעיל ובדרך כלל אינו כואב. אנו שומעים פעמים רבות מתרפאים חדשים חששות לגבי כאבים ואי נוחות של מתרפאים . לשמחתנו אנו לא רואים תופעות של אי נוחות חריגה לאחר טיפולים אלו והימצאותם של תופעות אלו הנה נדירה.
תוך כמה זמן ניתן לשקם את השתל באמצעות שן? השתלת שיניים ביום אחד
בעבר היה מקובל להמתין לפני השימוש בשתל בין 3-6 חודשים. כיום יש עדויות מחקריות כי ניתן לקצר את משך הזמן הזה. אנו משתמשים בשתלים שפני השטח שלהם שונה וזה מאפשר העמסה מוקדמת יותר. בעבר בפרט בשיקום לסת שלמה המתרפא נאלץ להרכיב תותבת נשלפת ולהמתין זמן רב טרם השיקום. כיום במרפאתנו אנו מיישמים שיטה בה ניתן להעמיס את השתלים במקרים מסוימים כבר ביום ההשתלה, כך שלמעשה המתרפא לא נשאר כלל ללא שיניים קבועות. יתרון השתלת שיניים אצל רופא מומחה בשיקום הפה קשורים בין היתר באפשרות הזו לשקם מיידית את השיניים, לתהליך כזה קוראים גם השתלת שיניים ביום אחד.
מי מבצע את השתלת שיניים?
בעבר הדגש בהשתלה היה על הפעולה הכירורגית של החדרת השתל. כיום ברור לנו כי הצלחת שתל קשורה בתפקוד ובאסתטיקה של השן המותקנת על השתל לפחות כמו להתקנה בעצם. רופא שיניים המומחה בשיקום הפה אמון על התקנת השיקום ובהתאם לכך מקובל שהוא יהא זה שיתקין את השתל או לפחות יתכנן את מיקום השתל. במקרים בהם נדרשת מורכבות כירורגית , מומחה לחניכיים יבצע את ההשתלה תוך שיתוף פעולה והנחיה של מומחה בשיקום הפה.
ד"ר הלל ברוך מבצע השתלות שיניים בירושלים במרפאתו בקרן היסוד 13, ירושלים
האם תמיד ניתן לבצע השתלת שיניים?
ישנם מצבים בהם אין מספיק עצם בלסת עקב ספיגה או עקב מבנה אנטומי (סינוס רחב, עצב לסת קרוב). במצבים כאלו לא תמיד ניתן יהא למקם שתלים בלא טיפולים נוספים. באפשרותנו כיום לבנות עצם מלאכותית באמצעות השתלת עצם, או לחילופין ניתן לבצע טיפול הרמת סינוס שבו מנצלים את חלל הסינוס לבניית עצם לשתלים.
אפשרות נוספת היא שימוש בשתלים אלכסוניים(All-on4). ההתפתחויות בתחום השתלות שיניים לימדו אותנו כי לא די בכך שהשתל יותקן באופן יציב במיקום אנטומי נכון. למדנו שיש חשיבות מכרעת להתקנת השתל כך שיתאפשר שיקום פה אופטימלי מבחינת תפקוד ואסתטיקה.
אם בעת התקנת השתל לא לוקחים בחשבון את השלב השיקומי הרי שהתפקוד והמראה עלולים להיפגע ולעיתים לא ניתן כלל להשתמש בשתל. יש חשיבות רבה, אם כן, להתקין את השתל מתוך מחשבה ידיעה ותכנון היכן אנו מתכננים למקם את הכותרת של השן. לאחרונה פותחה תוכנה המאפשרת לנו לדמות מראש את המיקום והמנח של כותרות השיניים. לפי מיקומן של אלו ובהתחשב בצורת העצם יש לנו אפשרות למקם באופן וירטואלי את השתלים תוך התחשבות הן במרכיבים של העצם, המהוה את בסיס השחזור והן במרכיבים של השחזור העתידי לאחר שאנו ממקמים את השתלים, באופן וירטואלי, במנח הרצוי, התכנית הזו נשלחת לחו״ל, לחברה ייעודית, לשם יצור סד מנחה. הסד הזה הוא אמצעי שמכוון אותנו בעת ההשתלה ומנחה אותה באופן מדויק ביותר.
דוקטור הלל ברוך - מרפאת שיניים בירושלים