רגישות בשיניים

המבנה המיקרוסקופי של דנטין השן בנוי צינוריות דקיקות , המלאות בנוזל. בקצה כל צינורית מצוי תא עצב המגיב לתנועת הנוזל בצינורית. כל גירוי המביא לתנועה של הנוזל בצינורית יבוטא ככאב או רגישות בשיניים.

חשוב לדעת שאין בהכרח קשר בין עוצמת הכאב לבין חומרת הפגיעה בשיניים או בפה (כפי שנראה מיד) מכיוון שלכל אחד יש סף כאב שונה. למעשה, יש כאלו שעלולים לחוש רגישות בשיניים בשל טיפול על ידי שיננית גם מספר שבועות אחרי הטיפול. בכל מקרה, חשוב לפנות לרופא בכל מקרה בו הכאב הופך להיות כרוני.

מה יכול לגרום לרגישות בשיניים ואיך לטפל בכל גורם?

טמפרטורה

עוצמת הכאב כאשר השיניים נחשפות לאוכל או משקה קר מאוד יכול לנוע בין קל לקשה. בדרך כלל הרגישות הזו נגרמת עקב שבר, סתימה או עששת. גם הסרת אבנית לאחר תקופה ארוכה יכול לגרום לכך.

כאשר מדברים על כאבים בעת חשיפה לטמפרטורה גבוהה, מדובר בדרך כלל על חשיפה של רקמת מוך השך (השכבה הפנימית ביותר) או פגיעה בה בשל שחזור מבנה השן או מחלת עששת חמורה.

נסיגת חניכיים

גורם שלישי שעלול לגרום לחשיפת הדנטין ולרגישות קשור לנסיגת החניכיים. באופן טבעי שורש השן מצוי בתוך העצם והחניכיים מכסות עצם זו. במצב של דלקת חניכיים או עקב צחצוח יתר מתקבל מצב שהחניכיים נסוגות. נסיגת חניכיים חושפת שורש שן (הבנוי מדנטין) לחלל הפה .

גורמים נוספים לרגישות בשיניים

  • היווצרות חור בשן לאחר עששת
  • שחיקת אמייל השן, תהליך טבעי המתרחש ככל שעוברות השנים
  • סדקים בסתימות או חשיפת צוואר השן (עשוי להוביל לרגישות למתוק)
  • חריקת שיניים

גורמים אלו אלו עלולים לגרום לתנועה של הנוזל בצינוריות המיקרוסקופיות ולהתפרש ככאב או רגישות בשן. התנאי להיווצרות רגישות שכזו הינו שתהא חשיפה דנטין ,המהוה את השכבה הפנימית של השן, של הצינוריות והנוזל המצוי בתוכן או פגיעה באחת השכבות האחרות (האמייל והמוך)

רגישות זמנית בשיניים יכולה להיווצר גם כאשר מבצעים טיפול בשיניים כמו למשל ביצוע סתימה או טיפול שורש. הסיבה לכך היא שהטיפול עצמו עשוי לגרות את העצבים וחומרי המילוי בעצמם משמשים כמעין מוליך של חום וקור. לטיפולי שורש שהם פולשניים יותר מטיפולים סטנדרטיים יש אפקט דומה מכיוון שהם יוצרים דלקת מקומית באזור הטיפול. כמו כן, לאחרונה הסתבר שאפילו לטיפול הלבנת שיניים יש פוטנציאל לרגישות מכיוון שחומרי ההלבנה הם מחמצניים…

בכל מקרה, חשוב להדגיש שוב שכאבים שמקורם בטיפולי שיניים בדרך כלל עוברים מעצמם תוך מספר שבועות לכל היותר, אך אם שוללים אותם כגורם לכאב, יש לפנות לרופא בהקדם האפשרי.

הדרך המקובלת  לטפל ברגישות כרונית הינה למנוע מצבים "חושפי דנטין" כלומר למנוע משלושת הגורמים :עששת, שחיקה ונסיגת חניכיים מלהתקיים. במידה ורגישות השיניים נמשכת אנו מסוגלים לאטום את הצינוריות, המוליכות את הגירוי, באמצעות חומרים מיוחדים או שחזורים שאנו מתקינים בפה המתרפא. לעיתים נורה למתרפא להשתמש במשחה או ג'ל מיוחד כטיפול בלעדי או בשילוב עם טיפול במרפאה (הדומה לזה שמתבצע בשלב הסופי של ניקוי אבנית).

במקרים קיצונים בהם נסיגת החניכים הינה קשה, ניתן לשקול הליך של "השתלת חניכים" או להשתמש במתלה חניכים . מלבד היתרונות האסתטיים שיש לטיפול כזה, הוא מקטין את החשיפה של השורש, ולכן גם את רגישות השיניים.

השלכות רגישות בשיניים על מראה הפנים

רגישות בשיניים עשויה להוות סממן אזהרה מוקדם להתפתחות נסיגת חניכיים או לבעיה עם שיניים תותבות. לבעיות אלה יכולה להיות השפעה על מראה השפתיים ולגרום להן להיראות דקות , לכן כדאי להתייעץ עם רופא שיניים מומחה גם לפני ששוקלים טיפול של עיבוי או מילוי שפתיים , כך שזו סיבה נוספת שבגינה כדאי לבדוק את הרגישות עם התחלת הסימנים המוקדמים.